Hrvatski hosting nema konkurenciju za web stranic

U današnjem svijetu, tehnološkom svijetu, prisutnost na internetu mnogima znači razliku između uspjeha i propasti. Internet je mnogim malim tvrtkama i pojedincima omogućio probijanje na globalno tržište na kojem u određenim područjima već dugi niz godina vladaju iste tvrtke. No, danas se to itekako može promijeniti, ako se znate dobro predstaviti, predstaviti svoje usluge i proizvode. Ako su oni uistinu dobri, imate velike šanse da uspijete i da uzmete barem jedan dio tržišnog kolača, a dugoročno, možda i više od toga.

Od negdje treba početi, a kada je u pitanju internet, onda su to ugovoranje usluga hostinga i registracija domene.

Što je hosting?

Hosting označava uslugu smještaja web stranica na nekom serveru. Naime, kada izradite svoje web stranice, od njih nećete imati ništa ako ih na postavite na neki server, odnosno računalo koje je stalno spojeno na internet, kako bi im posjetitelji mogli pristupati u bilo koje doba dana, s bilo kojeg mjesta na svijetu. Za tu uslugu se možete odlučiti putem neke strane tvrtke, no isto tako se možete i odlučiti za jednako kvalitetan hrvatski hosting koji vam može ponuditi iste mogućnosti.

Što je hrvatski hosting?
Kvalitetan hrvatski hosting

Postoje različite vrste i paketi web hostinga i svatko treba prije odabira odlučiti što mu je važno, koje opcije traži te prema tome odabrati najprikladniju vrstu i najprikladniji paket. 

Vrste hrvatskog hostinga

Odlučite li se za usluga hostinga internetskih stranica putem neke inozemne tvrtke ili ako se odlučite za hrvatski hosting, uglavnom ćete moći odabrati jednu od 4 vrste:

  • Shared
  • Reseller
  • VPS
  • Dedicated server

Svaki od njih namijenjen je određenom tipu korisnika pa prije ugovoranja promislite što vam je sve potrebno. Na taj ćete način i uštedjeti jer nećete plaćati skuplje sve one opcije koje vam nisu potrebne, a ujedno ćete dobiti najprikladnije moguće rješenje.

Shared varijanta

Odlučite li se za shared hrvatski hosting internetskih stranica, to znači da ste se odlučili za najjefitniju varijantu. A što vam ona može ponuditi i je li dovoljno dobra za vaše poslovanje? Prije svega, ovo je odlično rješenje za web stranice osobne prirode i slično, ali nije preporučeno za neke ozbiljnije poslovne stranice. Ugovaranjem ove vrste, dobit ćete zakupljeno mjesto na jednom velikom serveru. Problem je u tome što će takvu istu razinu usluge dobiti i veliki broj drugih korisnika. U konačnici će se prostor i resursi cijelog servera podijeliti na puno korisnika.

Shared hrvatski hosting
Dijeljeni hrvatski hosting – Brzo i sigurno

A to može uzrokovati povremene zastoje i prekide, što svakako želite izbjeći ako imate važne poslovne stranice, za što vam je vrlo bitno da budu online gotovo 100% vremena.

Reseller varijanta 

Ova vrsta hrvatskog hostinga je specifična po tome što svoj zakupljeni dio možete dalje nuditi drugima, bilo u obliku više manjih paketa ili nekoliko većih paketa. Možda na prvu ne vidite prednosti toga, no tu prednost itekako dobro koriste tvrtke ili pojedinci koji se bave izradom web stranica.

Tako mogu klijentima ponuditi cjelovito rješenje. Izraditi im web stranice i ujedno ponuditi i opciju njihovog smještanja na serveru na jedan takav iznajmljeni dio te po potrebi i opciju kasnijeg održavanja.

VPS hosting

Jedna od iznimno popuplarnih vrsta web hostinga, i vani i kod nas, upravo je VPS hosting. To je kratica od engl. izraza Virtual Private Server i zapravo označava baš to. U ovom slučaju zakupljujete prostor na nekom serveru, no za razliku od shared hostinga, ovdje ćete zakupiti njegov virtualni dio. A što to znači u praksi? Znači da ostali korisnici neće utjecati na vaš rad, a ujedno ćete ga moći i personalizirati do određene mjere.

Dedicated server

Ovo je najskuplja i najnaprednija opcija, a označava zakup cijelog, namjenskog servera. To znači da u tom slučaju vi iznajmljujete server samo za svoje potrebe te ga konfigurirate baš onako kako vi to želite. Tako na njega možete postaviti web stranice, a nakon što bude odrađena i registracija domene, možete s njom povezati stranice i krenuti s daljnjim radom.

Registracija domene kao ključan korak

Nakon što ste riješili problem smještaja stranica, ostala vam je još samo registracija domene kako biste mogli i stranice s nečime povezati, odnosno kako biste dobili točnu adresu koji korisnici moraju upisati u web preglednik kako bi došli do vaših stranica. 

Registracija domene kao ključan korak
Registracija domena za našu stranicu

Registracija domene također jer moguća putem domaćih tvrtki, ali i putem inozemnih. Slično kao i kod ugovaranja ostalih internetskih usluga, nema nekih većih razlika, kao niti određenih prednosti i mana, ovisno za koju tvrtku se odlučite. Kada registracija domene bude uspješno obavljena, povežite svoje web stranice s njome i pričekajte posjet prvih korisnika.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *