hosting hrvatskih domena

Web stranice koje sami izradite ili koje će vam netko drugi izraditi trebate postaviti na internet kako bi im mogli pristupiti posjetitelji iz svih dijelova svijeta. Osim što ćete ih morati postaviti na neki server, morat ćete ih i povezati s nekom domenom. Taj postupak zapravo znači da ćete odabrati kombinaciju naziva domene i ekstenzije koju ćete povezati s vašim web stranicama.

Kada netko upiše tu kombinaciju u svoj internetski preglednik, doći će do vaših web stranica. Zato je svakako dobro promisliti i odabrati dobru i pamtljivu kombinaciju što će vam osigurati veću posjećenost.

napraviti registraciju domene
Web stranice koje sami izradite ili koje će vam netko drugi izraditi trebate postaviti na internet.

Provjera domene je prvi korak

Prije nego krene registracija domene, morat ćete napraviti prvi korak, a to je provjera domene. Pomoću tog koraka ćete utvrditi je li netko već registrirao baš takvu istu kombinaciju naziva i ekstenzije koju vi želite reigstrirati. Ako jest, tada vi nećete moći odabrati baš sve isto, već ćete morati nešto promijeniti. Razlog je taj što ne mogu postojati dvije baš potpuno iste kombinacije. 

Ako dobijete poruku da je već netko to napravio prije vas, imate tri mogućnosti:

  • Promijenite naziv
  • Promijenite ekstenziju
  • Promijenite oboje

Vjerojatno će vam najjednostavnije biti promijeniti ekstenziju i odabrati neku drugu koja bi mogla biti isto tako atraktivna.

Dijelovi domene

Kada želite napraviti registraciju domene, vi se zapravo odlučujete za njezina dva glavna dijela:

  • Naziv
  • Ekstenziju

Naziv je uglavnom proizvoljan i možete odabrati što želite, a ekstenzija se odnosi na vrstu. Tako se možete odlučiti za neku globalnu ili nacionalnu domenu.

Prije nego krene registracija domene, morat ćete napraviti prvi korak.

Registracija globalne domene

Registracija globalne domene može se obaviti putem raznih tvrtki koje nude te usluge, a uglavnom je riječ o informatičkim tvrtkama koje nude i razne druge srodne usluge. Primjerice, možete se odlučiti i za ugovaranje smještaja web stranica na nekom serveru, odnosno za hosting. Isto tako, dostupne su i brojne domaće tvrtke putem kojih možete obaviti sve usluge, a ako vam je draže, možete se odlučiti i za neku stranu tvrtku.

Važno je napomenuti da bez obzira za koju se tvrtku odlučite, krajnji rezultat će biti isti, tj. dobit ćete registriranu željenu domenu koju ćete onda moći koristiti da biste korisnicima prikazali svoje web stranice. 

Registracija nacionalne domene

Nacionalne domene su one koje pripadaju nekoj zemlji. Većina zemalja tako ima svoju vlastitu nacionalnu domenu koja se vrlo lako može prepoznati po kratici te zemlje. Tako, ako ste vidjeli neke web stranice s ekstenzijom .HR, mogli ste odmah znati da je to nacionalna domena Hrvatske. A prema tome ste mogli odmah zaključiti i da je vrlo vjerojatno riječ o nekim domaćim stranicama. S obzirom da postoje naplatna i besplatna varijanta te domene, njihova registracija je nešto drugačija. 

Naplatna se može normalno registrirati putem raznih informatičkih tvrtki dok za besplatnu verziju morate posjetiti portal domene.hr i tamo pratiti sve daljnje korake. Važno je znati kako je to odlična opcija za sve oni koji se planiraju predstaviti hrvatskom tržištu jer nudi brojne pogodnosti u odnosu na primjerice neku globalnu varijantu.

Smještaj web stranica

Osim što će vam biti potrebna usluga registracije domene, morate ćete i svoje web stranice negdje smjestiti, a u te svrhe će vam biti potrebna usluga njihovog smještaja, odnosno web hostinga. Dostupne su različite vrste. Najjeftiniji je dijeljeni web hosting kod kojeg nećete imati baš puno mogućnosti za prilagodbu, a ujedno ćete dobiti jedan malo dio prostora na nekom serveru. Puno bolje rješenje je VPS hosting kod kojeg ćete dobiti i dodatni stupanj prilagodbe tog svog mjesta.

Ultimativno rješenje predstavlja zakup cijelog servera samo za vaše potrebe. Ako se odlučite za to, svi resursi servera su samo vaši, a imat ćete i vrlo velike mogućnosti prilagodbe. Sve navedene usluge možete ugovoriti putem stranih tvrki, ali zbog kvalitete, sve je veći broj onih koji će se radije odlučiti za hosting Hrvatska.

hosting hrvatske domene
Nacionalne domene su one koje pripadaju nekoj zemlji.

Hrvatski hosting nudi brojne pogodnosti

Kada je u pitanju hosting Hrvatska ima već jako puno toga za ponuditi. Brojne tvrke bave omogućavanjem smještaja na serveru ili čak nude i zakup cijelog servera. Hrvatski hosting web stranica tako nudi sve prednosti koje nude i strane tvrtke, ali to nudi i na hrvatskom jeziku.

Također, ako su vam stranice smještene na hrvatskim serverima nakon ugovaranja usluge hrvatskog hostinga, to je svakako dodatni plus. Jer će se one korisnicima brzo otvarati, a to je svakako velika prednost u današnje vrijeme.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *