Danas se brojni poduzetnici odlučuju fokusirati isključivo na hrvatsko tržište kojem će ponuditi svoje proizvode ili usluge. Većina njih će svoje usluge ponuditi putem lokalnih trgovina, ureda i slično, a oni koji žele postići još bolje rezultate, odlučit će se i predstaviti putem interneta. Najbolji način za to je izrada web stranica putem koje će posjetitelji moći saznati sve o vama. 

A za potrebe reklamiranja, dobro je imati pamtljivi naziv domene i njezinu ekstenziju. A ako ste se odlučili za hrvatsko tržište, HR domena je najbolja opcija, a za to postoji više razloga.

Specifičnosti HR domene

Za one koji to ne znaju, HR domena je zapravo nacionalna domena u Hrvatskoj. Svaka država ima jednu takvu i prije svega karakterizira je kratica koje predstavlja kraticu te države. Primjerice, ako ste vidjeli ekstenziju .SI, možete odmah znati da je riječ o slovenskoj nacionalnoj domeni, ekstenzija .RS predstavlja srpsku nacionalnu domenu itd. 

Osim toga, postoje različite vrste i različita pravila koja vrijede pri registraciji pa tako možemo razlikovati:

  • Besplatnu 
  • Naplatnu

U nastavku pročitajte što vam koja od njih nudi te se odlučite za onu najprikladniju.

HR domena je nacionalna domena u Hrvatskoj
Za one koji to ne znaju, HR domena je zapravo nacionalna domena u Hrvatskoj.

Besplatna HR domena s određenim pravilima

Za sve korisnike koji imaju neki svoj obrt, poduzeće i slično te ga žele predstaviti putem web stranice, jedna od opcija je i korištenje besplatne HR domene. Ona omogućuje upravo to, ali bit će potrebno da se pridržavate određenih pravila prilikom registracije. A pravila se najviše odnose na odabir samog naziva koji ne može biti proizvoljan, nego se mora odnositi na naziv vašeg poslovanja ili na vaše osobno ime i prezime.

Onima kojima to nije problem, ovo bi se moglo pokazati kao odlična opcija. Bitno je i napomenuti da je dozvoljena jedna takva po jednom korisniku. Ako vam je potrebno više od jedne, možete se odlučiti za naplatnu varijantu. Osim toga, kako biste web stranice mogli postaviti na internet, morat ćete ugovoriti još i uslugu web hostinga.

Hr domena
Za potrebe reklamiranja, dobro je imati pamtljivi naziv domene i njezinu ekstenziju.

Naplatna varijanta poput globalne domene

Naplatna .HR domena se gotovo i ne razlikuje od klasičnih globalnih. To znači da imate gotovo neograničene mogućnosti pri odabiru naziva, osim klasičnog ograničenja da kombinacija naziva i ekstenzije mora biti slobodna. To znači da ako je netko već prije vas registrirao točno tu željenu kombinaciju, vi neće moći nastaviti s registracijom. No, to možete riješiti promjenom naziva ili promjenom ekstenzije.

Također, ovdje niste ograničeni na samo jednu po korisniku već ih možete registrirati koliko god vam je potrebno. Većina korisnika se zbog svih navedenih prednosti najčešće odlučuje upravo za ovu varijantu jer pruža najviše mogućnosti za uložen novac. 

Hrvatski hosting web stranica
Hrvatski hosting web stranica se mnogima pokazao kao odlično rješenje te ga danas bira sve više korisnika.

Smještaj web stranica na poslužitelju

Kada ste riješili problem oko registracije HR domene, potrebno je još izraditi web stranice i nakon toga ih smjestiti na neki poslužitelj, ili po potrebi zakupiti cijeli poslužitelj za vlastite potrebe. Za to ćete morati ugovoriti uslugu hostinga web stranica. Ona podrazumijeva to da ih smjestite na neki poslužitelj, povežete ih pomoću domene i nakon toga im korisnici mogu pristupiti u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta. To je najbolje rješenje jer nakon toga više njihova dostupnost ne ovisi o vama, već o poslužitelju na kojem se nalaze.

Postoje različite vrste, ali 3 su najpopularnije:

  • Dijeljeni hosting
  • VPS
  • Zakup cijelog poslužitelja

Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane te unutar tih vrsta možete birati različite prilagođene pakete koji imaju uključene različite usluge. Isto tako, možete se odlučiti za neku stranu tvrtku putem koje ćete ugovoriti ovu uslugu, ili se možete odlučiti za hrvatski hosting koji vam također može puno toga ponuditi.

Hrvatski hosting ne zaostaje za stranim uslugama

Hrvatski hosting web stranica se mnogima pokazao kao odlično rješenje te ga danas bira sve više korisnika. Nudi gotovo sve iste pogodnosti kao da ste se odlučili za neku stranu tvrtku, no ovdje imate dodatnu prednost, a to je da je sve dostupno na hrvatskom jeziku pa ćete puno lakše riješiti sve probleme na koje možete naići. To znači da ćete cijeli proces ugovaranja web hostinga puno brže riješiti jer će sve biti na jeziku koji najbolje razumijete.

Osim toga, ako nakon tog postupka naletite na bilo kakve probleme, budete imali bilo kakva pitanja vezano oko konfiguracije usluge, jednostavnije ćete doći do potrebne podrške putem raznih kanala komunikacije. I opet, sve ćete brže obaviti na hrvatskom jeziku.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *