Laserski printeri danas pronašli su svoje mjesto u u jako velikom broju kućanstava. Razlog tomu je što rade brzo, kvalitetno i ne traže mnogo održavanja, ali i zato što za rad ne troše mnogo tonera. Iako su laserski printeri relativno nov dodatak u našim kućanstvima, oni se već duže vrijeme koriste u industriji, upravo radi mnogih pozitivnih strana koje nude pri radu. 

Bez obzira govorimo li o kućanstvu, manjem uredu ili pak cijeloj tvrtki, modeli koji koriste toner za printer najbolja su opcija koja se sada nudi na tržištu, jer je njihova potrošnja ispisa po stranici uvjerljivo najbolja.

Prepoznajte prikladan toner

Toner za printer koriste isključivo laserski printeri (i svi ostali aparati koji u sebi imaju laserski printer, poput fotokopirnog aparata ili pak jedinice za printanje, skeniranje, fotokopiranje i faks). Toner možete prepoznati tako što se radi o suhoj tvari, za razliku od boje koja je tekuća. 

Fini prah tonera za printer sastoji se od mnogo različitih sastojaka, no dva najbitnija su:

  • Boja
  • Sredstvo za spajanje

Oni čine najveći udio u njegovom sastavu. Iako može doći u mnogo različitih oblika, toneri za printer danas se najčešće pronalaze u obliku uloška koji se postavlja u printer.

Pravo sredstvo za ispis stranica

Postoje dvije vrste printera:

  •  Laserski
  •  Ink-jet

Osim što sredstva za ispis (toner ili boju) morate nabaviti prema tipu printera, oni ovise i o tome koji je model i proizvođač printera. Primjerice, u HP ink-jet printer ići će i HP boja za printer. Kod kupnje je veoma važno odabrati pravi medij, jer HP boja za printer neće raditi u HP laserskom printeru, već za njega morate nabaviti HP toner za printer. Razlog tomu jest što ove dvije vrste printera rade na potpuno drugačiji način, a i samo sredstvo za ispis je potpuno drugačije pa pripazite kod kupnje!

Ekološki čimbenici tonera za printer

Iako pruža jednostavnije i brže printanje, toner za printer ipak ima i neke negativne strane – najveća od kojih su mikro čestice plastike. Sredstvo za spajanje u većini je slučajeva napravljeno od mikro čestica plastike koje se tope i sljepljuju pod toplinom lasera. To s jedne strane znači da je sve tiskano otporno na vodu, odnosno neće se razliti u doticaju s tekućinom. No, istovremeno je i izvor mikro-plastike koje onečišćuju okoliš i ulaze u životinjski, ali i čovjekov sustav kroz prehranu – nakon čega se najčešće ne izlučuju iz tijela. Kako bi se izborili s tim problemom najbolje je odabrati tonere napravljene s plastikom koja je lako razgradiva!

Jednostavno održavanje printera

Velika prednost tonera za printer nad bojom njegovo je jednostavno čišćenje. S obzirom da se radi o prahu, lako se može usisati, ako veća količina bude na nekoj površini. Ipak, s obzirom da se radi o finom prahu, treba napomenuti kako usisavač mora imati dobre filtere, jer je čestica tonera u pravilu od 8 do 16 mikrometara veličine. U protivnom, toner će se samo podići u zrak, nakon čega postoji opasnost od udisanja. 

Ipak, ako vam padne na tkaninu ili kožu, može se lako oprati hladnom vodom (topla voda može uzrokovati otapanje sredstva za spajanje). Kod svih boja, bez obzira radi li se o HP boji za printer ili nekoj drugoj, glavni problem jest teško čišćenje, pogotovo s kože i tkanina!

HP boja za printer

Iako je toner odličan za svakodnevno printanje, postoji jedna sfera u kojoj su boje za printer još uvijek nadmoćne, a to je visokokvalitetan tisak u boji. Imate li uz to još i dobar printer te kvalitetnu boju, tiskati možete sve, od slika pa do postera. Vaš HP printer najbolje će tiskati koristite li boje koje mu odgovaraju, stoga se preporučuje korištenja HP boja za printer. S njima možete printati grafove, prezentacije ili pak posebno istaknut tekst, no HP boja za printer također će omogućiti savršeno printanje u visokoj kvaliteti i kada se radi o fotografijama. 

Ovjekovječite stoga važne trenutke u vašem životu ili pak isprintajte neku vlastitu kreaciju uz pomoć HP printera i HP boje za printer. Njihovo korištenje jamči ne samo visoku kvalitetu ispisa, već i neometan rad samog HP printera, kao i veći broj stranica za ispis s jednim uloškom HP boje za printer. A to znači i veće uštede te manje brige, što je ono što svakako želite postići.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *