Dolazak pandemije koronavirusa sve nas je natjerao da fokus prebacimo na internet, koji je postao glavni medij za informiranje, druženje i vođenje poslovanja. U današnje vrijeme neophodno je imati web stranicu kako bi bili konkurentni na tržištu, a prilikom njene izrade zasigurno će vam trebati alat provjera domene. Putem ovog alata s lakoćom ćete uvidjeti koje su domene slobodne, a koje zauzete i tako odabrati savršeni naziv za vašu web stranicu.

Izrada web stranice

Osim domene, potrebno je upoznati se i s nekim drugim pojmovima, a glavne stvari koje morate imati za izradu web stranice su:

  • internet domena
  • web hosting
  • SSL certifikat

Bez ovih stvari ne možete kreirati konkurentan web, koji će dostojno predstavljati vašu tvrtku. Danas se na internetu broj stranica povećava svakodnevno, znatno više nego što je to bio slučaj u prošlosti. Stoga je vaš prvi zadatak da odaberete naziv stranice, a tu će vam pomoći provjera domene, alat koji nudi svaki registar.

Provjera domene
Putem provjere domene s lakoćom ćete uvidjeti koje su domene slobodne

Što je domena web stranice?

Domena web stranice predstavlja link pomoću kojeg pristupate određenoj stranici. Ona je zapravo zamjena za IP adresu servera na kojem se stranica nalazi i njen je jedini zadatak da vas poveže s hostingom. Domena nema nikakve tehničke specifikacije i razlikuje se samo po nazivu.

Ekstenzije domene

Domena se sastoji od dva dijela:

  • naziv domene (riječ ili skup riječi koje sami birate)
  • ekstenzija (.com, .hr, .net…)

Naziv domene birate sami, a ekstenziju morate birati između onih koje postoje. Kod odabira će vam pomoći provjera domene, jer će nakon upisivanja određenog naziva izlistati sve slobodne ekstenzije za taj naziv. Najbolje je odabrati neku od poznatih domena, poput .com ili nacionalne domene .hr. 

Kod odabira koristite alat provjera domene
Kod odabira koristite alat provjera domene, kako biste lakše pronašli slobodne nazive.

Odabir i provjera domene

Registracija domene je veoma jednostavna, no ono što predstavlja teži zadatak je odabir i provjera domene. Budući da u današnje vrijeme više nema toliko slobodnih domena kao prije, veoma je teško pronaći smislenu domenu na nekoj od glavnih ekstenzija. Zbog toga se trebate posvetiti njenom odabir i pustiti mašti na volju.

Imajte na umu da će domena reprezentirati vašu web stranicu i da se ona ne mijenja, jer to negativno utječe na njeno rangiranje na tražilicama i sam autoritet web stranice kod posjetitelja.

Brendiranje ili exact match domena

Postoje dvije opcije na koje se možete odlučiti, a to je brendiranje određenog naziva domene ili odabir exact match domene. Kod brendiranja se u nazivu koristi naziv vaše firme ili brenda, dok se za exact match domenu koristi točna djelatnost (npr. popravakračunala).  Kod odabira koristite alat provjera domene, kako biste lakše pronašli slobodne nazive.

Kako smisliti kvalitetan naziv domene?

Postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći da smislite kvalitetan naziv domene, a to su:

  • koristite isključivo poznate ekstenzije, kao .com, .net ili nacionalne domene ovisno o državi za koju je stranica namijenjena (.hr, .rs, .si…)
  • naziv domene mora biti jednostavan, kratak i lako pamtljiv, a kod odabira će vam pomoći provjera domene – alat koji pokazuje koje su ekstenzije slobodne za određeni naziv
  • nemojte žuriti, domenu birajte polako i budite sigurni da je ona dobra za vašu web stranicu na dugoročno

Nakon što ste odabrali domenu i sigurni ste da je želite koristiti za web stranicu, potrebno ju je dodati u košaricu i uplatiti novac za nju. Domena će biti registrirana i tada je možete povezati s web hostingom, o kojemu ćemo nešto više reći u nastavku.

Web hosting Hrvatska
Ako radite stranicu za Balkan, tada je kvalitetan web hosting Hrvatska najbolji odabir

Web hosting Hrvatska

Sljedeća stvar koja vam je potrebna da bi vaša web stranica bila dostupna na internetu je internet hosting. Ako radite stranicu za Balkan, tada je kvalitetan web hosting Hrvatska najbolji odabir, zato što se serveri nalaze u blizini publike koja će posjećivati stranicu. 

Tako će razmjena podataka biti kraća i sama stranica će se brže učitavati i kvalitetnije ponašati kod posjetitelja, što dovodi do toga da se njihovo korisničko iskustvo poboljšava. Isto tako, za razliku od raznih stranih hosting poslužitelja koji broje milijune i milijune korisnika, manji broj klijenata garantira znatno bolju i kvalitetniju uslugu te potpunu posvećenost klijentima.

Studio4web

Studio4web web hosting Hrvatska je odličan odabir za sve potrebne stvari kod izrade web stranice. Već dugi niz godina pouzdano prati svoje klijente i osigurava da su njihove stranice dostupne od 0 do 24 sata, 7 dana u tjednu. Dodatna prednost koju nudi web hosting Hrvatska je korisnička podrška s kojom možete komunicirati na našem jeziku i tako lakše riješiti problem ili potražiti pomoć. 

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *