Osobni kompjuter

U svojim počecima pa sve do pojave prijenosnih računala, osobni kompjuter je bio vrlo popularan kao dio informatičke opreme te gotovo da ne postoji dom koji ga nije posjedovao. Dolaskom prijenosnog računala popularnost desktop računala se uvelike smanjila jer je prijenosno svojim korisnicima, pružalo puno veću mobilnost, ali i kompaktnost. 

Ipak ne treba zaboraviti sve one prednosti koje PC posjeduje u usporedbi s prijenosnim modelom, a iste donosimo u nastavku te rješavamo nedoumice oko kupnje računala i monitora.

Gaming kao slamka spasa 

Jedan od glavnih razloga i motivacija da se kupiti osobni kompjuter bila je svakako era gaminga, odnosno igranja igara koja je u posljednjih nekoliko godina dosegla svoj vrhunac. Razlog tomu su svakako tehničke karakteristike desktop računala koje prijenosno nikada ili barem u bližoj budućnosti neće posjedovati. 

Igranje igara na LCD monitoru.
Postoji zavidan broj igara, i ponuda na računalima je bolja. Uz solidan hardver, i dobar LCD monitor ugoda igranja na računalima neusporedivo je veća.

Popularizacijom gaminga tako se popularizirao i povratak igranja na monitorima koje danas posjeduju svi pravi i strastveni gameri.

Snaga i brzina procesora kao ključan parametar

S obzirom na to da su osobni kompjuteri donedavno bili stvar prošlosti, mnogi koji su se danas odlučili za njihovo kupnju nisu u potpunosti sigurni koji su to parametri koji su ključni za izbor idealnog modela. Kao jedan od glavnih parametara koji garantira dobar izbor desktop računala informatički stručnjaci navode izbor modela sa snažnim procesorom. 

Da li brzina procesora utječe na gaming iskustvo?

Naime, procesor je komponenta koja utječe na snagu računala, ali i na brzinu kojom ćete moći obavljati sve aktivnosti i zadatke na njemu. Danas su se najboljima u toj kategoriji pokazali Intel procesori desete generacije te AMD Ryzen procesori četvrte generacije.

Birajte stabilnost desktop računala

Uz procesor postoji i još nekoliko vrlo važnih komponenti prema kojima se bira najbolji PC, a to je svakako i matična ploča. Naime, matična ploča je komponenta na koju se spajaju druge komponente poput procesora, grafičke kartice, diskova za pohranu i slično pa je vrlo važno da ona bude dobra. 

Kvalitetna matična ploča osobnog kompjutera.
Matična ploča je zadužena za osiguravanje stabilnosti rada na osobnom kompjuteru, zbog toga nemojte štedjeti pri njezinom izboru. Kod jeftinih i slabih matičnih ploča vrlo brzo dolazi do kvarova.

Osim toga, matična ploča je zadužena za osiguravanje stabilnosti rada na desktop računalu pa mora biti dobra i zbog toga nemojte štedjeti pri njezinom izboru. Naime, kod jeftinih i slabih matičnih ploča vrlo brzo dolazi do kvarova što se onda ispostavi kao puno skuplje rješenje nego da ste na početku odabrali kvalitetnu matičnu ploču.

Čistoća slike kao važan parametar

Još jedan od važnijih parametra u izboru osobnog kompjutera svakako je i grafička kartica koja je zadužena za davanje slike na monitoru. Bez obzira posjedujte li LCD monitor ili neku drugu vrstu, grafička kartica je ta koja određuje kakvu sliku ćete vidjeti. Ovisno o tome koje su vaše potrebe možete birati:

  • integriranu grafičku karticu (najčešće dobar izbor za one koji ne obavljaju grafički zahtjevne poslove poput obrade fotografija ili videozapisa ili igranja igara)
  • zasebnu grafičku karticu (za one koji obavljaju zahtjevnije grafičke poslove)

Ukoliko niste sigurni koja je grafička kartica idealan izbor za vas i vaše potrebe uvijek se možete konzultirati s djelatnicima u trgovinama informatičke opreme koji će vam rado pomoći i na temelju svog znanja i iskustva vam predložiti ono što je najbolje za vas.

Odredite svoje prioritete pri kupnji monitora

Kada je središnja jedinica računala odabrana, odnosno kada su odabrane sve ključne komponente kućišta, potrebno je kupiti monitor koji je isto tako vrlo važan. Temeljno pravilo kod odabira monitora je to da odaberete onu vrstu i veličinu monitora koja vam je potrebna za obavljanje vaših poslova, a birati možete između onih:

  • Dijagonale od 16 do 21 inča – nešto stariji modeli koji se koriste u uredima i kućanstvima
  • Dijagonale od 21 di 27 inča – modeli srednje klase, predstavljaju standard
  • Dijagonale veće od 27 inča – veliki modeli, koriste ih digitalni stručnjaci i oni kojima je potreban prikaz puno toga na zaslonu 
Kvalitetni LCD monitor kod kojeg se kvaliteta slike nikada ne gubi.
Najpopularniji je LCD monitor, kod kojeg se kvaliteta slike nikada ne gubi te su slike uvijek živih boja, visoke kvalitete i pravilnih oblika. 

Kada ste se odlučili za to koja je idealna veličina monitora za vas, tada se trebate odlučiti i za njegovu vrstu. Danas je najpopularniji LCD monitor, odnosno onaj kod kojeg se kvaliteta slike nikada ne gubi te su slike uvijek živih boja, visoke kvalitete i pravilnih oblika. 

Osim toga, LCD monitori imaju i tu karakteristiku da imaju vrlo brz odaziv pa se tako slike ili isječci u videozapisima ili pak igrama vrlo brzo prikazuju što kod nekih drugih modela nije bio slučaj, s što svakako pridonosi kvaliteti gledanja i užitku. Zato se danas većina korisnika odlučuje za kupnju LCD monitora jer pružaju najbolji odnos između uloženog i dobivenog.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *