https://myolyn.com/slot-bonus-new-member/ https://www.fabtechmachinery.com/judi-slot-online/ https://scr.hu/judi-slot-online-jackpot-terbesar/ https://alladmissionbd.com/slot-bonus-new-member/ slot deposit pulsa https://penaungu.com/slot-bonus/ https://www.clubarribamidland.com/ https://www.visionvolleyballgainesville.com/ slot deposit pulsa slot deposit pulsa slot deposit pulsa
Slot Bonus New Member Slot Bonus 100 Slot Bonus New Member 100 Bonus 100

Kako biste bili prisutni na internetu, glavna stvar koju morate imati je internet domena. Ona predstavlja vašu lokaciju na internetu i neophodna je da bi korisnik mogao pristupiti vašoj web stranici. Razlikuju se plaćane i kupljene domene, a sve ovisi o tome koja je njihova ekstenzija. Za .com domene morat ćete izdvojiti određeni iznos na godišnjem nivou, dok su neke domene poput .tk besplatne, ali nisu najbolji izbor. Sve o domenama, kako se odabire domena i radi provjera domene, te što je web hosting doznajte u nastavku teksta.

Ekstenzije domene

Zbog sve veće popularnosti i korištenja interneta, bilo je neophodno da se stvori dovoljan broj ekstenzija. Svaka domena je unikatna, jer predstavlja adresu web stranica. Domena se sastoji od glavne riječi, koju birate sami, i ekstenzije. Najpopularnije ekstenzije domena su .net, .com, .org, .edu ili nacionalne domene .hr, .rs, .si, .ba na ovim prostorima. Postoje i neke specijalne domene koje su namijenjene udrugama, poput .gov za vlade ili .mil za vojne web stranice.

Odabir kvalitetne domene za web stranicu

Domena je osim adrese web stranice i njeno ime. Budući da su domene unikatne, neke su već zauzete i ne možete ih registrirati, stoga odabir kvalitetne internet domene zna predstavljati pravu muku. Pokušajte smisliti naziv koji je kratak, koji se lako pamti i u konačnici, naziv koji je smislen i predstavlja ono o čemu je vaša web stranica. Odabir internet domena je prvi korak kod kreiranja web stranice, ali je i veoma važan, te nikako ne biste trebali žuriti. Nakon što ste odabrali kvalitetan naziv, prije registracije mora se obaviti provjera domena , kako biste znali na kojoj ekstenziji je slobodan ili krenuli u smišljanje novog naziva, jer je ovaj zauzet.

Provjera domene online

Svaki online registar nudi mogućnost provjere koje su domene slobodne. Budući da je neophodno da je domena koju želite registrirati slobodna, provjera će vam dati podatke o tome da li je vaš željeni naziv domene slobodan i na kojoj ekstenziji. Jednostavno upišite glavni dio domene koji ste smislili i kliknite na provjeru. Ako je vaša domena već zauzeta na svim ekstenzijama koje su vam zanimljive, tada se morate vratiti korak unazad i smisliti drugi naziv. 

Registracija domene na godinu dana

Domena se kupuje, no na period od godine dana ili više. Kada ste odabrali odličnu, slobodnu domenu, sljedeći korak je njena registracija. Ovaj korak zahtjeva uplatu novca određenom registru domene koji ste odabrali, te će nakon vaše uplate oni registrirati domenu na vaše podatke. Vi tada postajete vlasnik i dobivate pristup domeni. Kako bi ona ostala u vašem vlasništvu, neophodno je da je svake godine produljujete ili da odmah registrirate na više godina. Nakon što ste registrirali domenu, sljedeći korak je kupnja web hostinga, te povezivanje domene s njime. Domene su sve jednake i nemaju nikakva tehnička svojstva. O njima ne ovisi koliko će se brzo stranica učitavati, koliko podataka možete postaviti na nju, te koliko posjetitelja može primiti. To je sve povezano s hostingom, o kojem više donosimo u nastavku.

Web hosting je server web stranice

Kako bi vaša web stranica bila dostupna online, potrebna vam je domena, no da bi se na stranici nalazio neki sadržaj, potreban vam je web hosting. To je server na kojem se pohranjuju podatci vaše web stranice (dizajn, sav tekst, slike i video…), koji korisniku koji pristupi domenu šalje te podatke i prikazuje stranicu. 

Web hosting može se iznajmiti kod raznih registra domena i hosting poslužitelja, a jedan od njih je i plus.hr. Svaki hosting se razlikuje ovisno o količini datoteka koje server može primiti, broju posjetitelja koji može biti na vašoj web stranici, te brzini kojom će se ona učitavati. Većina hosting poslužitelja u ponudi ima razne web hosting servere, na koje postavljate svoje web stranice. U slučaju da planirate imati samo jednu web stranicu, tada je najosnovniji hosting dovoljan. Ako planirate imati više web stranica, tada se možete odlučiti na kupnju shared web hostinga, na koji se može postaviti više stranica. Veoma je bitno da unaprijed znate o čemu će biti vaša stranica, koliku posjećenost planirate imati i prema tome birate web hosting paket koji zadovoljava vaše potrebe. U slučaju porasta popularnosti stranice, hosting se uvijek može nadograditi i vaša stranica će i dalje moći nesmetano biti posjećena.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *