https://myolyn.com/slot-bonus-new-member/ https://www.fabtechmachinery.com/judi-slot-online/ https://scr.hu/judi-slot-online-jackpot-terbesar/ https://alladmissionbd.com/slot-bonus-new-member/ slot deposit pulsa https://penaungu.com/slot-bonus/ https://www.clubarribamidland.com/ https://www.visionvolleyballgainesville.com/ slot deposit pulsa slot deposit pulsa slot deposit pulsa
Slot Bonus New Member Slot Bonus 100 Slot Bonus New Member 100 Bonus 100

U današnje vrijeme mobilni telefoni predstavljaju uređaje bez kojih više ne možemo zamisliti svoju svakodnevicu. Na njima provodimo sate i sate, slikamo se, razmjenjujemo poruke, mailove i pozive, igramo igrice, slušamo glazbu, pratimo navigaciju, pratimo društvene mreže i slično. 

Oni su jednostavno postali sastavni dio našeg života, bez obzira želimo li mi to sebi priznati ili ne. Njihovom popularizacijom opala je prodaja tiskanih medija jer su omogućili i praćenje vijesti u digitalnom obliku.

Raznolike tehničke specifikacije

Mobilni telefoni su prema svom sklopu autonomni prijenosni uređaji koji služe za bežičnu komunikaciju između u početku dvaju korisnika, a danas i više korisnika. Oni su veličine ljudskog dlana ili nešto veći što im daje dodatnu mobilnost i korisnicima omogućava da ih upotrebljavaju kad god žele. 

Također ih mogu upotrebljavati gdje god se nalazili bilo da su na otvorenom, u automobilu ili u nekom drugom prijevoznom sredstvu što je uvelike olakšano komunikacijom putem javne telekomunikacijske veze (GSM).

Mobilni telefoni su autonomni prijenosni uređaji
Mobilni telefoni su prema svom sklopu autonomni prijenosni uređaji koji služe za bežičnu komunikaciju između u početku dvaju korisnika

Počeci mobilne telefonije u Europi

Početke mobilne telefonije u Europi pratimo od 1981. godine kada su skandinavske zemlje pokrenule NMT (Nordic Mobile Telephone) mrežu koja se nakon nekoliko godina proširila cijelom zapadnom Europom. 

Ipak, važno je napomenuti kako se tadašnja pokrivenost signalom ne može ni približno usporediti s onim što imamo danas. Tadašnji mobiteli su uglavnom bili ugrađeni u automobile, iako su postojali i modeli koji su bili bežični.

Prvi kompaktni mobilni telefoni u Hrvatskoj

U vremenu pojave GSM mreže u Hrvatskoj pojavili su se i prvi kompaktniji mobilni telefoni koji su se mogli nositi sa sobom, odnosno bili su bežični i nije im bilo potrebno dodatno napajanje. Jedan do prvih tavkih modela je bila Nokia 2110 koja je imala 236 grama i bateriju od 550 mAh koja je mogla izdržati i do 30 sati na čekanju ili 2 sata razgovora.

Mobilni telefoni napreduju
Svakim danom mobilna telefonija sve više napreduje te mobilni telefoni počinju dobivati sve veći broj aplikacija

Poboljšane performanse mobitela

Razvojem mobilne tehnologije, glasovnoj funkciji mobitela pridružio se i niz novih performansi kao što su:

 • razmjena kratkih tekstualnih poruka (SMS) 
 • razmjena slikovnih poruka (MMS)
 • kalkulator
 • sat
 • alarm
 • igrice
 • programi za reprodukciju glazbe
 • prednja i stražnja kamera
 • razne korisne aplikacije

Svakim danom mobilna telefonija sve više napreduje te mobilni telefoni počinju dobivati sve veći broj aplikacija, načina komunikacije te ostalih dodataka koji ga unaprjeđuju i korisnicima olakšavaju život. Stoga i ne čudi što se danas više uvriježio naziv pametni telefoni. Ista stvar je i s tabletima, koji omogućavaju sve to, ali bez mogućnosti telefoniranja.

Veće mogućnosti pametnih telefona

Usavršavanjem mobilne tehnologije i interneta, došlo je do proizvodnje novih modela mobilnih telefona nazvanih pametni telefoni te tableta. Taj model telefona omogućavao je korisnicima puno više memorije kao i bolju povezivnost s drugim korisnicima. Također, specifičnost ovih unaprjeđenih modela bio je zaslon na dodir s visokom rezolucijom i mogućnošću različitih aplikacija kao i:

 • multitasking (istovremeno je moguće obavljati više zadaća)
 • pristup internetu putem WiFi ili 3G mreže
 • razmjena emailova putem aplikacija
 • multimedijske funkcije (kamera, program za reproduciranje glazbe i videozapisa)
 • GPS navigacija
 • mogućnost otvaranja dokumenata različitih formata (Office dokumenti, PDF dokumenti)

Tanki i efikasni tableti

Tableti su elektronički uređaji koji su veći od mobilnih telefona, a manji od laptopa. Njihova specifičnost je njihova kompaktnost, ali i funkcionalnost. Zaslon tableta je osjetljiv na dodir koji zamjenjuje miš i tipkovnicu na laptopu, a u njega je moguće instalirati bilo koji softver. 

Najpopularniji proizvođači tableta su Apple i Samsung, a neki od njihovih modela imaju i mogućnost spajanja fizičke tipkovnice. Razlog zbog kojih ih mnogi korisnici vole je taj što korisnicima omogućavaju stalan pristup:

 • internetu
 • računalnim igrama
 • medijima
 • brzim bilješkama
 • kameri
Tableti su elektronički uređaji
Tableti su elektronički uređaji koji su veći od mobilnih telefona, a manji od laptopa.

Specifikacije tableta

Prije kupnje tableta važno se informirati o njegovim specifikacijama kako ne biste pogriješili pri kupnji te kako biste kupili model koji će zadovoljavati sve vaše potrebe. Stručnjaci savjetuju kako je za dobar odaziv tableta i dobre performanse važno kupiti onaj čiji procesor ima minimalnu brzinu od 1 GHz ili više. 

Kada govorimo o memoriji, poželjni su modeli od barem 512 MB RAM memorije ili više od toga. Uz memoriju se povezuje i prostor za pohranu podataka koji bi trebao biti što veći. Također, načini i mogućnosti spajanja tableta s bežičnom vezom su jako bitni jer omogućuje način pregledavanja internetskih i drugih sadržaja. Odabrani tablet bi trebao biti lagan, jednostavan za korištenje i svakodnevno nošenje pa je pri kupnji važno uzeti u obzir i tu činjenicu.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *