Registracija domena

Nakon što ste izradili neke svoje web stranice, želite ih postaviti na Internet. Uslugu hostinga ste već riješili i onda vam preostaje još samo usluga registracija domena. Ta usluga se može obaviti putem brojnih tvrtki i zapravo je vrlo jednostavna. No, prije svega morate se odlučiti za naziv domene, a nakon toga se morate uvjeriti da je domena slobodna. Tek ako je domena slobodna, možete nastaviti s procesom registracije putem bilo koje tvrtke.

Provjera slobodne domene

Zaputite li se na web tranice neke tvrtke koja nudi uslugu registracija domena, prvi korak će zasigurno biti provjera je li domena zapravo slobodna. A to ćete vrlo lako provjeriti tako što ćete u odgovarajuće polje unijeti naziv vaše željene domene. Ako je domena slobodna, moći ćete nastaviti s procesom registracije.

Registracija domena

Ukoliko pak nije slobodna, sustav će vam automatski ponuditi neke alternative koje bi vam mogle biti prihvatljive, primjerice isti naziv domene, ali s drugačijom ekstenzijom. Ako niste s time zadovoljni, možete ponovo pokrenuti potragu za slobodnom domenom pod drugim nazivom.

Domenu možete provjeriti i u putem neke neovisne stranice za provjeru, primjerice www.whois.net. Budući da je za registraciju domena zadužena globalna organizacija ICANN, bez obzira putem koje stranice radili pretragu, dobit ćete isti rezultat.

Proces registracije domena

Kada ste utvrdili da je domena koju želite registrirati zaista slobodna, može se nastaviti proces registracije domena. Ako ste dosad kupili bilo što putem Interneta ili već ispunjavali neke upitnike ili slično, ne biste trebali imati nikakvih problema sa samom registracijom.

https://www.youtube.com/watch?v=VzVFdqqJFj0

Registracija počinje od unosa svih podataka o željenoj domeni, njenom nazivu i ekstenziji. A nastavlja se unošenjem vaših osobnih podataka te naposljetku i unošenjem podataka za naplatu. Period registracije je uobičajeno godinu dana, nakon čega je domenu potrebno ponovo registrirati. Pri tome trebate biti vrlo oprezni jer u slučaju da zakasnite s ponovnom registracijom, domena će postati slobodna te će ju moći bilo tko registrirati.

Ukoliko tijekom procesa registracije bilo gdje zapnete, uvijek se možete obratiti tvrtki putem koje vršite registraciju za pomoć. Ukoliko je to neka domaća tvrtka, pomoć ćete dobiti vrlo brzo i na domaćem jeziku. Mnogi se upravo zbog toga odlučuju za registraciju domena putem domaćih tvrtki.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *