Posjedovati printer kao dio uredske opreme već je odavno gotovo pa standard u svakom kućanstvu. Bez obzira radi li se o multifunkcionalnom printeru koji u sebi ima mogućnost skeniranja i kopiranja, printeru u boji ili klasičnom crno-bijelom printeru te bez obzira imate li u kući učenika, studenta ili nemate, svakom kućanstvu potreban je ovaj stroj.

Na tržištu se danas mogu pronaći mnoge vrste printera, a osim kvalitete printa, kod istraživanja potrebno je pozornost obratiti i na to jesu li printeri tintni ili tonerski, s obzirom da taj podatak znatno može utjecat na cijenu održavanja printera čak i nakon što ga nabavite.

Što je toner

Pogledate li u unutrašnjost uloška za ink-jet i laserski printer, moči ćete vidjeti kako se u njima nalaze dvije potpuno različite tvari za ispis. S jedne strane, ink-jet printeri za ispis koriste tintu, tekuću tvar u boji koja se prilikom ispisa nanosi na papir. S druge strane, kod laserskih printera za ispis se koriste toneri, praškasta crna ili tvar u boji. Fini suhi prah u ulošcima tonera sačinjen je od čestica plastike, ugljika i crnog ili praha u kojoj drugoj boji koji zapravo samom ispisu daju boju.

Osim što su toneri financijski mnogo isplativiji od tinte za printere, još jedna pozitivna stvar koju navode mnogi korisnici tintnih printera jest i u prosjeku duže trajanje tonera. Kako se uložak tonera prazni, ispod jedne određene točke kvaliteta ispisa polako pada, odnosno ispisane datoteke polako postaju sve blijeđe. To za razliku od tintnih printera znači kako ne postoji točka u kojoj printer prestaje raditi zbog nedostatka agensa za ispis.

Način rada laserskih printera

Način na koji tintni printer ispisuje vrlo je intuitivan, jer papir upija tekuće tvari. S druge strane, rad laserskog printera nešto je drugačiji. Laser iz laserskog printera osvjetljava dio printera zvan bubanj, te time električki nabije površinu bubnja. Bubanj prolazi kroz prostor s tonerom te se fine čestice tonera lijepe na nabijene dijelove bubnja.

Idući korak je prelazak papira preko bubnja te sa sobom odnosi čestice tonera, nakon čega se one griju, što uzrokuje spajanje plastičnih čestica i lijepljenje za površinu papira.  Laserski printeri odlični su za ispis tekstualnih datoteka, jer su u pravilu brži od tintnih printera, a uz tu brzinu nude vrlo visoku kvalitetu ispisa. Laserski printeri također se mogu koristiti i za ispis u boji, iako je cijena tonera, ali i cijena samog printera veća u odnosu na crno-bijele laserske printere, ali i ink-jet printere u boji.

Zamjenski ili originalni

Kod odabira za printer nude se dvije opcije – kupnja originalnog tonera od proizvođača printera ili kupnja zamjenskog tonera.  S jedne strane, originalni toneri dolaze s garancijom o kvaliteti ispisa i dugotrajnosti koju izdaje proizvođač. Također, proizvođači navode kako zamjenski toneri često znaju biti nekvalitetnog sastava, što osim na ispis može utjecati i na vijek rada samog printera.

S druge strane, zamjenski toneri mogu se pronaći po mnogo nižim cijenama od onih originalnih, s istom kvalitetom koju nude i proizvođači originalnih uložaka. Ipak, čest problem koji se navodi kod zamjenskih tonera je što u prosjeku pružaju manji broj ispisanih stranica od originalnih tonera – no s obzirom da je cijena samog zamjenskog tonera višestruko manja, financijski gledano zamjenski toneri su i dalje financijski isplativiji jer omogućuju manju cijenu ispisa po stranici. Ipak, osim financijskog aspekta kod odabira tonera također na umu treba imati i kvalitetu ispisa koju toner omogućuje – nekvalitetan toner u krajnjoj liniji uvijek će biti skuplja opcija.

Povijest tonera

Toneri se u printerima koriste već nekoliko desetljeća te su se razvili kratko iza ink-jet pisača – iako su se na šire tržište probili mnogo iza njih. Prvi laserski pisači koji su koristili tonere sadržavali su spremnik za toner, u koji se toner sipao iz vreća i ambalaža. Toner nije bilo moguće kupiti osim upakiran, jer prvi printeri nisu imali prostor za umetanje uložaka tonera.

Ovakva vrsta zamjene tonera pokazala se lošom, jer, osim što je često dolazilo do rasipanja tonera koji na koži i platnu ostavlja mrlje, finu prašinu bilo je moguće udahnuti tijekom zamjene, ali i tijekom ispisa. S obzirom da su čestice samog tonera male ta se prašina taložila u plućima te je tijekom vremena uzrokovala ozbiljnije zdravstvene probleme. Ipak, današnji toneri upakirani su u plastične uloške koji smanjuju doticaj s tonerom na minimum, a emisija čestica u zrak također je minimalna te ne može uzrokovati zdravstvene probleme.

Printanje je efikasnije uz toner za printer. Analiza naših klijenata i tipičnog hrvatskog kućanstva, pokazuje da je vrlo korisno imati kvalitetan printer u kući. Čitajte više …

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *