Domena HR

Internetski prostor danas je prepun brojnih internetskih stranica. A one se osim po sadržaju razlikuju i po domenama. Ako ih promotrimo malo detaljnije, možemo lako uočiti da se sastoje od tri dijela. Prvi dio čini sam naziv i ovisno za koju vrstu se odlučite, on je proizvoljan ili za njega vrijede neka pravila. Nakon njega dolazi točka, a iza točke ekstenzija.

Domena HR je vrlo slična globalnim varijantama
Domena HR je hrvatska nacionalna domena

Upravo po njoj možete prepoznati o kojoj vrsti internetske domene je riječ. Najpopularnije su svakako globalne, od kojih je najpoznatija ona s nastavkom com. No, vrlo zanimljive su i nacionalne domene svake zemlje koje se prepoznaju po ekstenziji, odnosno kratici zemlje.

Nacionalna domena u Hrvatskoj 

Hrvatska nije izuzetak i domena HR je hrvatska nacionalna domena. Ono čemu je ova vrsta karakteristična je u tome što u svakoj državi postoji određena organizacija koja brine o njima, odnosno koja brine da prilikom registracije domena ne budu dvije potpuno iste i slično. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet. Govorimo li o međunarodnoj organizaciji koja se brine za sve, odnosno o krovnoj internetskoj organizaciji, onda je to ICANN.

HR domene dostupne su u dva oblika: 

Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane i svatko tko na internet planira postaviti svoje web stranice, mora razmisliti što mu više odgovara.

Besplatna varijanta hr domene

Ovu vrstu mogu registrirati: 

  • Fizičke osobe, ako u Hrvatskoj obavljaju registriranu samostalnu djelatnost (npr. umjetnici, liječnici itd)
  • Pravne osobe koje svoje poslovanje imaju registrirano u Hrvatskoj (npr. trgovačka društva, udruge itd)

Ono po čemu je besplatna domena HR karakteristična je i to što svaki korisnik ima pravo na samo jednu.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *